- Bloki lub okrawki serowe dostarczane są do krajalnicy – raszplownicy holac, a po przetarciu przenoszone są przez transporter wznoszący do miksera posypki, która dozowana jest transporterem zasypowym.
- Z miksera ser wysypywany jest do wibratora zasypowego.
- Z wibratora zasypowego wejściowego produkt transportowany jest taśmociągiem doprowadzającym produkt z poziomu podłogi do stożka centralnego wagi i dozowane w żądanej ilości. Stożek centralny zawieszony jest na belce pomiarowej (wagowej) i steruje Startem/ Stopem wibratora zasypowego wejściowego oraz taśmociągu doprowadzającego produkt z poziomu podłogi.
- Ze stożka centralnego produkt rozdzielany jest do rynienek wibracyjnych i stamtąd do systemu naważania. Zaprogramowana wcześniej waga (masa) porcji to kombinacja porcji częściowych, która następuje w trzech lub czterech typowych kubełkach wagowych.. Naważone porcje dostarczane są za pomocą urządzenia rozdzielającego do pojemnika akumulacyjnego usytuowanego nad maszyna pakującą.
- Po otrzymaniu sygnału gotowości z pakowaczki pojemnik akumulacyjny podaje ją w dół do rękawa foliowego i następuje zapakowanie porcji. Paczka odprowadzana jest przez transporter odbiorczy i prowadzona do stanowiska kontroli jakości z detektorem metalu i wagą kontrolną.
- Jeśli waga jest w pozycji nad pakowaczką tacek zasyp następuje do napływających od urządzeniu rozpakowującym pojemniki. Te, po zasypaniu serem transportowane są do komory próżniowej pakowaczki. Po zapakowaniu wydaniu z pakowaczki trafiają do stanowiska kontroli jakości.
- Ze stanowiska kontroli jakości paczki trafiają na stół obrotowy, gdzie personel pakuje paczki w kartony przygotowane wcześniej przez rozkładaczkę kartonów.
- Załadowane kartony trafiają do zamykarki i po zaopatrzeniu etykietą zbiorczą podawane do paletowania. Konstrukcja maszyna wykonana ze stali szlachetnej 304
Automatyczna linia naważania i pakowania serów wiórkowanych i kostkowanych